Kulla e Balshajve

Në pjesën  e epërme të Kalasë, në plato  qëndron Citadela me kullën e madhe, e cila dominon  jo vetëm në Kala, por edhe në krejt rrethinën. Sipas traditës, kryeqendër e familjes së fundit të Balshajve, nga rrethi i  Shkodrës, kah fundi  i shek. 14-të dhe fillimi i shek 15-të ishte Ulqini.

Osmanët kanë  rregulluar dhe ndërtuar katin e tretë të kullës së Balshajve dhe një pjesë në katin përdhesë. Tri anët e kësaj ndërtese të bukur kanë pamje  në det. Ajo pa dyshim përfaqëson  një prej objekteve më reprezentative të ndërtimtarisë mesjetare nëMal të ZI. Tani shërben si galeri ose hapësirë, ku mbahen netët e poezisë.


A e dini se

MIGUEL de SERVANTES

I zapisi i narodno predanje se slažu da je slavni španski pisac Miguel de Servantes u svojoj mladosti bio rob ulcinjskih gusara. Štovise, i njegovo znamenito djelo “Don Kihot’, dovodi se u vezu sa zatočeništvom u Ulcinju.

Neki istraživači su u Dulčineji od Toboza, glavnoj junakinji romana, prepoznali Ulcinjanku. 

Mos humbisni

Plazhi i madh

Pothuaj se nuk ka mysafir i cili ka kaluar pushimet verore në Ulqin , e që nuk ka vizituar plazhin e Madh të Ulqinit, kështu që, nëse vendosni që pushimin tuaj ta kaloni në plazhin e Madh me siguri se do të befasoheni nga gjatësia e plazhit ranor.