Sahat Kulla

Me donacione vullnetare të ulqinakëve, u ndërtua  me 1754 Sahat-kulla me qëllim që njerëzit t’i thërras në punë, t’i përkujtojë për obligimet qytetare  dhe të mbjellë botëkuptimin e shenjtë të kohës. Vendi i saj është zgjedhur  me kujdes, meqenëse ajo praktikisht shihet, ose rrahjet e orës së saj dëgjohen nga të gjitha anët e qytetit. Gabaritin është i formës katrore, muret janë të ndërtuara me gurë të gdhendur. Në Ulqin një kohë të gjatë ishte personi i quajtur “muvekit”, i cili çdo ditë kujdesej për saktësinë e orës në Sahat-kullë.


 


A e dini se

MIGUEL de SERVANTES

I zapisi i narodno predanje se slažu da je slavni španski pisac Miguel de Servantes u svojoj mladosti bio rob ulcinjskih gusara. Štovise, i njegovo znamenito djelo “Don Kihot’, dovodi se u vezu sa zatočeništvom u Ulcinju.

Neki istraživači su u Dulčineji od Toboza, glavnoj junakinji romana, prepoznali Ulcinjanku. 

Mos humbisni

Plazhi i madh

Pothuaj se nuk ka mysafir i cili ka kaluar pushimet verore në Ulqin , e që nuk ka vizituar plazhin e Madh të Ulqinit, kështu që, nëse vendosni që pushimin tuaj ta kaloni në plazhin e Madh me siguri se do të befasoheni nga gjatësia e plazhit ranor.