Sh. Nikolla në Bunë

Shën Nikolla është një kishë e vogël katolike, në përbërje të së cilës janë dhe varrezat. Gjendet në pjesën perëndimore të plazhit të Madh, afër lumit Buna. Për çdo vit me datë 9 maj aty mbahet mesha në të cilën tradicionalisht marrin pjesë dhe myslimanët.
 
Në shenjë mirënjohjeje, vedasit vijnë me kilometra këmbëzbathur në pelegrinazh. Sipas legjendës, anija që ka transportuar trupin e Shën Nikollës për na Apuli, është ndalur në këtë vend për të kryer regullimin.
Pasi që kemi të bëjmë me trupin e një të shenjti, mbrojtësin e detarëve dhe tregtarëve, i cili u zbarkua në këtë vend, një besimtar ulqinak ndërtoi aty tempullin modest. 


A e dini se

MIGUEL de SERVANTES

I zapisi i narodno predanje se slažu da je slavni španski pisac Miguel de Servantes u svojoj mladosti bio rob ulcinjskih gusara. Štovise, i njegovo znamenito djelo “Don Kihot’, dovodi se u vezu sa zatočeništvom u Ulcinju.

Neki istraživači su u Dulčineji od Toboza, glavnoj junakinji romana, prepoznali Ulcinjanku. 

Mos humbisni

Plazhi i madh

Pothuaj se nuk ka mysafir i cili ka kaluar pushimet verore në Ulqin , e që nuk ka vizituar plazhin e Madh të Ulqinit, kështu që, nëse vendosni që pushimin tuaj ta kaloni në plazhin e Madh me siguri se do të befasoheni nga gjatësia e plazhit ranor.