Xhamia e Pashës

Nën muret e Kalasë me 1719 u ndërtua xhamia e Pashës, menjëherë disa muaj pas sulmit të venedikasve në Ulqin. U ndërtua me vetëtkontributin  e vendasve dhe me parat e marra nga anijet e venedikasve që u shkatërruan nga era e madhe në bregdetin e Ulqinit në gusht të vitit 1718, kushtuar admiralit legjendar turk të detit, zaptuesit të Ulqinit, Ali-pash Kiliçit (Uluxh Alis) “e hapur me fat dhe përparim për popull, hajli edhe për shumë kohë”,shkruan në muret e xhamisë.

Minarja e saj, me atë të xhamisë së Namazgjahut, është e vetmja e ruajtur në Mal të Zi.  


A e dini se

MIGUEL de SERVANTES

I zapisi i narodno predanje se slažu da je slavni španski pisac Miguel de Servantes u svojoj mladosti bio rob ulcinjskih gusara. Štovise, i njegovo znamenito djelo “Don Kihot’, dovodi se u vezu sa zatočeništvom u Ulcinju.

Neki istraživači su u Dulčineji od Toboza, glavnoj junakinji romana, prepoznali Ulcinjanku. 

Mos humbisni

Plazhi i madh

Pothuaj se nuk ka mysafir i cili ka kaluar pushimet verore në Ulqin , e që nuk ka vizituar plazhin e Madh të Ulqinit, kështu që, nëse vendosni që pushimin tuaj ta kaloni në plazhin e Madh me siguri se do të befasoheni nga gjatësia e plazhit ranor.